Vragen of boekingen? info@campingtipper.nl

Veel gestelde vragen over kamperen en campings

Het rijden met een vouwwagen is eenvoudiger dan je wellicht denkt. Maar er zijn wel enkele punten waar je goed op moet letten! Kijk eerst eens op het kentekenbewijs van de auto die de vouwwagen gaat trekken. Hierop staat welk gewicht de auto geremd en ongeremd mag trekken. Controleer daarna wat het gewicht van de vouwwagen is en of deze is voorzien van een rem-installatie (als je koppeling vast op de trekas gemonteerd is, is je vouwwagen ongeremd. Als direct achter de koppeling een stuk met geribbelde rubberen hoes zit is de vouwwagen voorzien van een oplooprem, dus geremd).

In Nederland kamperen in de winter? Ja, leuk! Je kunt op steeds meer campings winterkamperen met je caravan, camper of zelfs met je tent. Veel mensen ontvluchten de drukke december maand om knus in hun caravan op de camping te staan. Maar anderen vinden het een geweldige uitdaging om de kou te trotseren in hun tent! In het overzicht op campingtipper.nl vindt je niet alleen welke campings het hele jaar geopend zijn, maar vindt je ook rustige natuurkampeerterreinen. Bijna alle terreinen zijn voorzien van stroompunten (voor je elektrische kacheltje ;-) en sommige hebben verwarmde sanitair gebouwen, want douchen in de kou is toch wel een beetje te veel van het goede...

De ondergrond bepaalt welke tentharing het meest geschikt is. De meeste standaard haringen zijn prima voor grasondergrond maar bijvoorbeeld niet geschikt voor rotsige grond. Er zijn voor alle ondergronden verschillende type haringen te verkrijgen. Hier even kort overzicht:

 • Grondpennen: gemaakt van staal of aluminium en geschikt voor het vastzetten van de binnentent en tent op de meeste bos- en graslanden.
 • Houten haringen: ideaal voor in de duinen, het strand en andere losse zandgronden. Je kunt ze in verschillende lengtes tot 50 cm verkrijgen, maar je kunt ze eventueel ook heel eenvoudig zelf maken (leuk voor de winterdagen ;-)
 • Sneeuwharingen: natuurlijk voor als je gaat winterkamperen! Deze brede haringen zijn bij uitstek geschikt voor een goed houvast in de sneeuw.
 • Spijkerharingen: Die timmer je natuurlijk lekker met de hamer in de grond. Geschikt voor harde ondergrond met veel kalksteen en losse kiezels en stenen in het zand. Verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Gemaakt van staal en daar moet je als back packer natuurlijk wel rekening mee houden.
 • Kurketrekkers: Dit is niet echt een haring qua vorm, maar kurketrekkers worden veelal gebruikt om de voortent van de caravant bij zwaar weer extra te verstevigen (eventueel met een spanband over de hele tent.

Met het opzetten van de tent begint de kampeervakantie echt! Maar lang niet altijd gaat dit helemaal goed of zonder gedoe. Hier moet je op letten als je je tent goed wilt opzetten:

 • De ondergrond moet vlak en horizontaal zijn: het is niet fijn om scheef te liggen.
 • Controleer de plek waar je je tent wilt neerzetten op scherpe stenen of achtergelaten tentharingen. Ze beschadigen je grondzeil en bovendien kun je je er erg aan bezeren.
 • Kies een plek uit die iets hoger ligt dan de omgeving. Lager gelegen plekken komen vaak onder water te staan bij veel regen.
 • Je kunt er voor kiezen om een schaduwrijk plekje te kiezen onder de bomen, maar houd er rekening mee dat vogels graag zitten in de boom hun poepjes doen ;-)
 • Na het uitkiezen van de plek leg je de tent compleet uit met het grondzeil van de binnentent op de uiteindelijke plek. Deze kun je al vastzetten met de tentharingen.
 • Afhankelijk van het type tent: bij tunnel- en koepeltenten plaats je de fiberglass stokken in elkaar en door de tunnels in te tent. Bij een tent met stokken zoek je eerst alle stokken bij elkaar die passend zijn.
 • Na het plaatsen van de fiberglas stokken zijn de bogen in een koepel en tunnentent  al mooi rond. Ze nu eerst de achterste tentharing op zijn plaats en daarna de voorste. De vorm zal nu al duidelijk zijn. Plaats nu de tentharingen op de hoeken en tussenstukken van de buitentent. Hierna kun je de schoorlijnen mooi strak zetten:
 • Let op: zorg dat je buitentent niet tegen de binnentent aanhangt. De ruimte tussen de buitentent en binnentent voorkomt doorlekken bij regen.

Alle campings in Nederland

E_NOTICE Error in file »counter.php« at line 18: Undefined index: HTTP_REFERER